Bal oldalt a bodza-akácvirág szörp, középen a bodza szörp, ennek van a legerősebb színe, jobb oldalt pedig az akácvirág ivólé, ez lett a legvilágosabb. |
Pohárban, citrom szeletekkel és mentalevelekkel |
A múlt hétvégén Pomázon jártunk a Majdánpolán, és ott szedtük a virágokat. Sütöttem velük minipalacsintát is, de a nagy részéből szörp készült.
Fontos hogy a virágokat olyan helyen szedjük ami útvonaltól messze van, ahol tiszta a levegő. Itt mindkettő adott volt. Azt is figyeljük, hogy bogarak, tetvek ne legyenek a virágokon, és beáztatás előtt semmi esetre se mossuk meg, mert akkor sok értékes virágport eltávolítanánk róluk.
Hozzávalók: bodzavirág, akácvirág, cukor, citrom, mentalevelek, citromsav, borkősav, cukor, víz, szalicil.
Elkészítése a bodza szörpnek:
A szépen kinyílt, egészséges virágokat nagyobb tálba, nagy üvegbe tettem, közéje tettem pár szelet citromot és mentalevelet. Ráöntöttem hideg, de előzőleg felforralt csapvizet. Csak annyit, hogy jól
ellepje a virágokat.
Elkészítése a bodza-akácvirág szörpnek:
Ugyanúgy csináltam mindent mint a bodza szörpnél, de itt a kétféle virágot vegyesen használtam.
Nagyon finom szörpök, szódával vagy ásványvízzel hígítva, citromkarikákkal és mentalevelekkel ízletes üdítőitalok, nyáron pedig még egy-két jégkockával.
Hozzákevertem a citromsavat, 3-4 liter vízhez kb. 2 kiskanállal. Hűvös helyen tároltam 2-3 napig, amit időnként megkevertem. Ekkor leszűrtem, és a virágokat is kinyomkodtam.
Hozzáadtam a cukrot, 1 liter leszűrt léhez 50 dkg-ot (ízlés szerint lehet több és kevesebb is).
Elkezdtem főzni, majd forrás után még kb. 5 percig. Ekkor belekevertem a borkősavat, minden 1 liter léhez és 50 dkg cukorhoz 1 kiskanál borkősavat, és így
együtt még pár percig főztem, kis lángon. Forrón fémkupakos üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban
hagytam kihűlni.
Elkészítése a bodza-akácvirág szörpnek:
Ugyanúgy csináltam mindent mint a bodza szörpnél, de itt a kétféle virágot vegyesen használtam.
Nagyon finom szörpök, szódával vagy ásványvízzel hígítva, citromkarikákkal és mentalevelekkel ízletes üdítőitalok, nyáron pedig még egy-két jégkockával.
Elkészítése az akácvirág ivólének:
Ennél is ugyanúgy áztattam be a virágokat, mint az előző kettőnél, de ezt nem szörpként tettem el, hanem frissen ittuk, isszuk, hígítás és tartósítószer nélkül. Ezért csak annyi cukrot, citromlét tettem bele, amennyi kellemes szódavíz nélkül.
Az akác- és a bodzavirágok... |
A vízbe beáztatott virágok. Bal oldalt az akác, jobb oldalt a bodza, középen a kisebb üvegben és előtte a vájlingban a vegyes bodza- és akácvirágok. |
A bodza közelebbről |
Három nap múlva, leszűrés előtt |